Observasjon på Haukeland Poliklinikk for Prøvetaking 03.04.19

Onsdag fikk vi møte Nina Marie Namtvedt ved Poliklinikk for prøvetaking. Vi fikk sett et av prøverommene de bruker til å ta blodprøver og snakket litt om prosedyren.



Rekvisisjon


På prøvetakingsrommene er der datamaskiner og etikett-utskriftmaskiner. Når de får en rekvisisjon går de inn på datamaskinen og skriver ut etikettene. Ut ifra etikettene ser de informasjon om pasienten. Haukeland bruker dataprogrammet Unilab.










Identifisering av pasient


Nina pleier å si "Hei! Hva heter du?" eller "Hei Hva er navnet ditt?". Deretter spør hun om fødselsnummer, og om pasienten husker personnummeret sitt også. Eldre spessielt kan ha problem med å huske personnummer. Hun sjekker denne informasjonen opp mot den hun har på etikettene/rekvisisjonen.


Finne fram utstyr


Det viktigste utstyret ligger framme på prøverommet, men dersom de trenger noe spessielt henter de det fra lageret ikke langt unna. Dersom man er usikker på rekkefølgen på rørene, eller har mange prøverør å holde styr på, er det vanlig å sette rørene i ett stativ. På den måten vil de kunne sette dem i rett rekkefølge med en gang.





Merking av prøverør


Rørene har et merke som indikerer hva dekningsgraden skal vere. De godtar at det kan vere Ca 10% mindre på dekningsgraden. Når man skal sette på etiketten er det viktig å gjøre det på riktig måte. Det bør ligge over etiketten som er på røret fra før av, slik at det fortsatt blir et åpen område på siden til å se prøven. Du må også tenke på at stekkoden må vere synlig, slik at lab-maskinene kan skanne dem.

Signering blir gjort ved å skrive inn navnet sitt på rekvisisjonen i Unilab. Dersom de får en papirrekvisisjon signerer de den. Altså signerer de ikke selve prøverørene.









Sende Prøvene til lab


Prøvene blir sendt enten via rør eller via disse små trallene på skinner. De går rett til laboratoriet.











Spørsmål:
  • “Hva ser dere at nyutdannede sliter mest med når det kommer til venøs blodprøvetaking?”
Det er generellt vanskeligst for de som ikke har hatt sommerjobb før, og derfor ikke har så mye erfaring. Det å lete og finne rett vene kan være vanskelig. Spesielt hvis du må lete etter vener utenfor det vanlige området.

  • “Hvordan kan vi gjøre dette spillet gøy?”
Gi poeng og få fram konkurranseinstinktet i folk. For eksempel kan man få poeng for å velge rett rekkefølgen på rørene.

  • "Hva er noen viktige detaljer som vi må tenke på? (Td. Ikke riske prøverøret for hardt, signere etiketter osv.)"
Identifisering av pasient! Det er det viktigeste. «Hva heter du? Hva er navnet ditt? Når ble du født? Har du fødselsnummeret ditt? Vist ikke, har du på deg id?"




Flere bilder:


Utstyr vi fikk ta med hjem!
Stol til prøvetaking
















De hadde flere manualer liggende på prøverommet
Utstyr i prøverommet







Har nylig begynt å bruke ferdig monterte "bruk og kast" kanyler.
Disse han en nål som viser om du har truffet vene før du har sett i røret.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Filming av blodprøvetaking på lab 12.04.19

Statusoppdatering uke 12